Историје
Законици
Светородна лоза Петровић Његош
Књижевност
Просвјета
Факсимили старих књига
Бока Которска
Историјска читанка
Родољубље
Студије и чланци
Видео и аудио
Верзија сајта на енглеском језику
Чланци на француском
Ново на сајту
Препоручене везе
Ко препоручује или цитира Njegos.org
Српска ћирилица на Интернету
Српски форум Црне Горе
Хуманитарни кутак

Одлука о уједињењу Српско-православне цркве у Црној Гори са Православном црквом у Србији и осталим српским епископским столицама

Након неканонског укидања Пећке Патријаршије 1766. године, постојала је код свих српских епископа жеља за поновним уједињењем Српске православне цркве. Православна црква у Србији је стекла канонску аутокефалију 1879. године, а црногорски књаз Никола Петровић је, да би омогућио себи проглашење за краља, неканонски прогласио Православну цркву у Црној Гори аутокефалном. Ово му је такође било потребно да би у потпуности изједначио државни статус Црне Горе са државним статусом Србије, те истакао предводничку улогу Црне Горе у обједињавању српског народа, како свјетовном, тако и духовном. Ипак, династички сукоб двије српске владарске куће, Петровића и Карађорђевића, завршио се 1918. побједом ових других. Српско-православна црква у Црној Гори донијела је одлуку о уједињењу са осталим српским епископским столицама у једну Српску православну цркву чији је патријаршијски трон припао Србији. Иако незадовољна начином на који је Црна Гора ушла у државу са Србијом, црногорска Влада у егзилу је признала уједињење Српске православне цркве, али је нагласила да право на српски патријаршијски трон припада Црној Гори и њеној Митрополији пећкој.

Текст и факсимили одлуке о уједињењу Српско-Православне Цркве у Црној Гори са Православном Црквом у Србији и осталим српским епископским столицама:


СВЕТИ СИНОД КР. ЦРНЕ ГОРЕ
Број 1169.
Цетиње, 16. децембра 1918. год.

 

Записник

изванредне сједнице Светога Синода Православне Цркве у Црној Гори, одржане у резиденцији Митрополије Црногорске, дана 16. децембра 1918. године.

Присутни:

Митрополит Црне Горе Митрофан Бан,
Митрополит Пећски др Гаврило Дожић
Епископ Никшићски Кирил Митровић, и
Синодски секретар ђакон Иво Калуђеровић.

Предмет

Да се независна Српско-Православна Св. Црква у Црној Гори уједини с аутокефалном Православном Црквом у Краљевини Србији.

У данашњој својој сједници Св. Синод горње је питање свестрано проучио и донио једногласно ово

Ријешење:

Пошто је Велика Народна Скупштина Српског Народа у Црној Гори одржана у Подгорици дана 13. новембра 1918. године донијела одлуку, да се независна Црна Гора уједини са Краљевином Србијом то и Св. Синод налази цјелисходним и оправданим да се и Св. аутокефална Црква у Црној Гори уједини са независном Православном Црквом у Краљевини Србији, а заједно с овом са цијелом Св. Српско-Православном Црквом у новој држави Срба, Хрвата и Словенаца.

Горње ријешење има се доставити Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Србије Г. Димитрију и Предсједнику Владе Г. Стојану Протићу.

Закључено и потписано.

Митрополит Црне Горе и Предсједник Св. Синода Митрофан Бан
Митрополит Пећски др Гаврило Дожић
Епископ Никшићски Кирил Митровић
Секретар Синода ђакон Иво Калуђеровић.