Историје
Законици
Светородна лоза Петровић Његош
Књижевност
Просвјета
Факсимили старих књига
Бока Которска
Историјска читанка
Родољубље
Студије и чланци
Видео и аудио
Верзија сајта на енглеском језику
Чланци на француском
Ново на сајту
Препоручене везе
Ко препоручује или цитира Njegos.org
Српска ћирилица на Интернету
Српски форум Црне Горе
Хуманитарни кутак
Глас Истре, 28. март 2002.

Министар вјера СРЈ Богољуб Шијаковић и генерални конзул СРЈ у Ријеци Вукић Булатовић посјетили Перој

Љуботина: Били сте нам даљи од Аустралије

Сусрет је био прилика за промоцију репринт издања књижице Франа Барбалића из 1933. године "Перој - српско село у Истри", сада у наклади перојске Православне црквене општине

ПЕРОЈ - У склопу службеног боравка у Хрватској, Словенији и Италији, перојску су православну општину јучер посјетили министар вјера СРЈ проф. др Богољуб Шијаковић и његов замјеник Борис Милосављевић те генерални конзул СРЈ у Ријеци Вукић Булатовић. Дочекујући госте у парохијској кући, игуман Данило Љуботина, парох пулско перојски, назвао је то хисторијским догађајем, јер Пероју први пут у походе долази један министар и генерални конзул матичне државе.

- Ми нисмо овдје избјегличка колонија, аутохтона смо заједница у својој земљи, а такве нас прихваћа и локална средина. Као мала православна енклава научили смо живјети као мањина, у окружењу других култура и вјера. Задњих сте нам година били даљи него Аустралија, па се надам да ћемо убудуће чешће и боље комуницирати, да нас охрабрите као своју мањину, да нам помогнете као што Италија помаже своју заједницу у Истри. Немарност и несналажење, првенствено нас као Цркве, али и зато што немамо потпоре ниоткуда да сачувамо морални, национални и вјерски интегритет народа, довело је до тога да у Пероју двије године нисмо имали ниједно крштење, већ одавно немамо црквеног вјенчања, само сахране - рекао је игуман Љуботина, подсјетивши окупљене на повијесни пут мале перојске православне заједнице која се од 77 душа што су доселили 1657. године у златним временима до 500 душа и стотину домова, данас свела на око 150 потомака старих досељеника у педесетак домова.

Упозорио је игуман Љуботина и на тежак положај Срба повратника и православног свећенства у Хрватској које нема ни здравствено ни мировинско осигурање. "За порођај једне младе попадије недавно је плаћено 9.000 куна, а другој су тражили 26.000. Држава нам је вратила тек мали дио наше имовине, а само да нам врати више од 300 хектара најбоље шуме код Гомирја, могли бисмо издржавати све наше свећенике па и другима помоћи", нагласио је Љуботина.

- У Загребу смо разговарали с представницима хрватске државе о свим тим проблемима, а јучер је парафиран и Споразум о културно-просвјетној сурадњи двију држава, важан документ на улазном путу наших билатералних односа. Освједочили смо се и о страдању наше цркве у Карловцу која је минирана, храм у Дрежници је такођер под ведрим небом, посјетили смо манастир Крка, а ни Перој нисмо могли мимоићи, јер сте се овдје одржали кроз толика стољећа, унаточ тешким повијесним околностима. Од вас и ми у матичној држави имамо штошта научити - рекао је савезни министар Шијаковић, који је, вели, из Никшића, па се у Пероју осјећа међу својима.

Сусрет је био прилика за промоцију репринт издања књижице Франа Барбалића из 1933. године "Перој - српско село у Истри", сада у наклади перојске Црквене општине. "Морална и повијесна вриједност ове књижице неизбрисива је и незаборавна, толико више што је њен аутор Фран Барбалић бивши аустроугарски котарски школски надзорник, образовани писац и повјесничар, човјек који је имао реалан увид у збивања свога времена", каже игуман Љуботина у предговору књизи. Почаст су Барбалићу одали и гости из Југославије, нагласивши његово поштење, истинољубивост и приврженост перојској заједници.

Госте су поздравили и представници Опћине Водњан, перојске Удруге антифашистичких бораца, Друштва перојских Црногораца те пулске и умашке Заједнице Срба. Пренесени су им поздрави саборског заступника Дамира Кајина који их, због кашњења протокола, није успио дочекати.

Шијаковић: Каква је то црква коју је утемељио полицајац?!

- Национално опредјељење ствар је сваког појединца. Али, ако Његош и Марко Миљанов, најбољи међу нама, кажу да су Срби, треба им вјеровати. У Црној Гори постоји једна православна црква, Митрополија црногорско-приморска, коју је св. Сава утемељио 1219. године на тиватској Превлаци. Прије неколико година група људи, која би хтјела да се назове црквом, регистрирала се у полицијској управи на Цетињу. Не бих коментирао, али каква је то црква коју је утемељио један полицијски службеник - одговорио је министар СРЈ за вјере Шијаковић на питање о српској и црногорској православној цркви.

Д. Палибрк