Историје
Законици
Светородна лоза Петровић Његош
Књижевност
Просвјета
Факсимили старих књига
Бока Которска
Историјска читанка
Родољубље
Студије и чланци
Видео и аудио
Верзија сајта на енглеском језику
Чланци на француском
Ново на сајту
Препоручене везе
Ко препоручује или цитира Njegos.org
Српска ћирилица на Интернету
Српски форум Црне Горе
Хуманитарни кутак
Црногорски краљ Никола Петровић Његош, рекао је дописнику француског Temps-а, 1913. године: "Ловћен је Олимп српски, споменик подигнут Божјом руком слободи и њезиним бранитељима, колико је то наше славне династије, подножије је то маузолија пепела Петра Петровића Његоша". У јануару 1916. Ловћен је освојила аустроугарска војска у чијем саставу је било и оружано хрватско братство - Бокељска морнарица.


Циркуларно писмо Адмиралитета Бокељске морнарице од 18. јануара 1916. послато свим бокељским општинама поводом заузимања Ловћена

Ловћен је заузет! Весела и радосна вијест одјекује не само нашом пространом Царевином већ и цијелим свијетом. Јунаштво и надчовјечанска храброст наших јуначких чета освојило је и овог горостаса и уплело је и ову побједу у ловор-вијенац осталих наших заузећа у овом свјетском рату. Јуначки су јуришале наше храбре чете састављене од разних народа наше Монархије, па уз Хрвата, Босанца, Нијемца, Румуња и Мађара, борили су се и добровољци наше Бокељске морнарице.

Ово најстарије друштво у нашој домовини јуначки је показало оружјем у руци да врло добро схваћа своје часно гесло "Вјера и поштење". Вјера у Бога, вјерност и оданост своме премилостивоме владару руководили су Бокељску морнарицу да је и она приграбила оружје да одбрани своја Господара. Вјерно и одано борила се Она прошлих дана. Пуна поуздања у Бога, домогла се је она, уз бок наших храбрих чета, Ловћена, а под врлим заповједништвом госп. Rittmeistera Baxe заузела је разне позиције, освојила је Пестин-град и заплијенила је два топа непријатељима.

Са овом сјајном побједом свануше Боки нови дани, отворила јој се нова будућност.

Као сваке године, а особито ове, спрема се наша Морнарица да свечано прослави благдан свог покровитеља с. Трипуна. Са овом свечаношћу одлучила је спојити и прославу заузећа Ловћена.

Слаба су новчана средства којима Морнарица располаже, па се обраћа том угледном опћинском Управитељству са молбом да поради код угледнијих и имућнијих опћинара да допринесу свој новчани допринос за што бољу и свечанију прославу Трипуњдана и заузећа Ловћена.

Као што Морнарица заступа са својим сијелом у Котору цијелу Боку, нек оног дана и цијела Бока са својим доприносом за ту прославу учествује у прослави Трипуњдана и заузећа Ловћена.

Пошто се дана 13. о. мј. нијесу бирале части у Морнарици овим се уједно обзнањује угледнo опћинско Управитељство да ће бирање части бити дне 27. ов. мј. у 11 сати, а у 12 сати биће обичајене и "Похвале".

Надајући се да ће се то опћинско Управитељство за ствар што боље заузети, Адмиралитет му Племенитог тијела Бокељске морнарице топло благодари.

_______________

Неколико ових оригиналних циркуларних писама Адмиралитета се чува у Архиву Котора. Циркулар објављен у књизи: Славко Мијушковић, Которска морнарица, ЦАНУ, Посебно издање књ. 28, Одјељење друштвених наука књ. 7, Подгорица 1994.