Историје
Законици
Светородна лоза Петровић Његош
Књижевност
Просвјета
Факсимили старих књига
Бока Которска
Историјска читанка
Родољубље
Студије и чланци
Видео и аудио
Верзија сајта на енглеском језику
Чланци на француском
Ново на сајту
Препоручене везе
Ко препоручује или цитира Njegos.org
Српска ћирилица на Интернету
Српски форум Црне Горе
Хуманитарни кутак
СРПСКИ ФОРУМ ЦРНЕ ГОРЕ

Српски форум Црне Горе је културна организација и покрет за очување и његовање српске баштине у Црној Гори, као и за окупљање, сједињавање и духовно јачање српског народа.

Суочен са изазовима савремених збивања у Црној Гори, Српски форум се, поводом 81. годишњице засиједања Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори, огласио и о питањима која се тичу судбине српског народа у Црној Гори и судбине заједничке државе Србије и Црне Горе.

Скуп је одржан 26. новембра 1999. године у београдском Сава Центру, док ће наредни скупови бити одржавани у Црној Гори.

Бесједили су:

др. Славенко Терзић, историчар
Драган Лакићевић, књижевник
Сања Пејовић, адвокат
др. Веселин Ђуретић, историчар
Жарко Команин, књижевник
др. Вук Милатовић, љекар
проф. др. Бранко Поповић, књижевни критичар
Милун Стијовић, студент
проф. др. Димитрије Калезић, протојереј ставрофор
Марко Шофран, професор

Изводе из Одлуке Подгоричке скупштине и дијелове осталих докумената бесједили су драмски умјетници.

Скуп су поздравиле делегације Срба из Републике Српске, Српске Крајине, Хрватске и Македоније, делегација Народних скупштина Црне Горе, као и Матица Српска из Новог Сада.

Усвојена је и Декларација Српског форума Црне Горе, коју преносимо интегрално:


ДЕКЛАРАЦИЈА
СРПСКОГ ФОРУМА ЦРНЕ ГОРЕ


Ми, учесници Засиједања Српског форума Црне Горе, окупљени на Дан српског уједињења, а поводом 81. годишњице Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори, одржане у Подгорици, изјављујемо:

1. Одлуку Велике народне скупштине српског народа Црне Горе сматрамо историјском прекретницом и мудрим и далековидим остварењем идеја највећих умова и многих поколења наших предака. Она је била израз великих идеја европског националног препорода на нашој земљи.

Чврсто смо спремни да дамо нову снагу овој Одлуци, и да слиједимо националне тежње и духовне видике учесника Скупштине у Подгорици, увјерени да је то једини поуздан пут у заједницу европских народа. Не признајемо силом наметнуте границе нити се миримо са окупацијом дјелова наших земаља.

2. Свеукупну политичку, књижевну, умjетничку и духовну баштину српског народа у Црној Гори нити можемо, нити хоћемо да одвајамо од јединственог духовног и културног простора српског народа. Враћање провереним вриједностима наше културе, просвјете и традиције, заснованим на разуму, човекољубљу, толеранцији и демократији, биће најбољи залог неопходне српске друштвене и културне обнове.

3. Свим својим силама, у првом реду свим средствима културне борбе, радићемо непрекидно на очувању јединствене државе Србије и Црне Горе и њеном свестраном унапређивању, као једином сигурном гаранту опстанка Срба у Црној Гори и Срба у цјелини. Интереси народа и државе стоје изнад интереса појединца, група и политичких партија.

4. Дижемо свој глас протеста против свих дјела и изјава које раздвајају један народ, које кривотворе нашу историју, које подгријевају старе идеолошке и регионалне подјеле међу Србима. Судбину свога народа видимо у заједничком европском дому, али своје европејство нећемо доказивати било чим што угрожава нашу слогу, јединство и наше животне, националне и државне интересе.