Историје
Законици
Светородна лоза Петровић Његош
Књижевност
Просвјета
Факсимили старих књига
Бока Которска
Историјска читанка
Родољубље
Студије и чланци
Видео и аудио
Верзија сајта на енглеском језику
Чланци на француском
Ново на сајту
Препоручене везе
Ко препоручује или цитира Njegos.org
Српска ћирилица на Интернету
Српски форум Црне Горе
Хуманитарни кутак
Након смрти бившег црногорског краља Николе I Петровића (1. март 1921) београдска Политика је неколико дана објављивала чланке о почившем краљу. Политика 4. марта 1921. преноси информације из стране штампе под насловом "Смрт краља Николе". Издвојили смо за наш сајт чланак пренешен из лондонског Тајмса (The Times), који Политика објављује на два стубца, јер га сматрамо веома интересантним. Наслов и оба дјела чланка спојили смо у једну слику.

Смрт краља Николе

Поводом смрти краља Николе "Тајмс" пише: Краљ Никола је живео три године дуже и тако помрачио успомене своје младости и активног живота. Да је умро раније, биографи не би имали да забележе његов неславан одлазак из Црне Горе.

Вођство Велике Србије, за које је радио више од пола столећа, није пало њему у део. Краљ Никола је био средњевековни монарх и деспота.

У европском рату, у мрачним данима српског народа, почео је да губи веру у крајњу победу и споразумео се са Аустријом. Када се ратна судбина окренула, тада је било јасно да су он и његова династија дискредитовани у очима Срба, те га је скупштина у Подгорици год. 1918. свргла са престола као сметњу уједињења Југословена, под династијом Карађорђевића.

У изгнанству, где је узалуд очекивао повратак у домовину, био је племенито потпомогнут од италијанског краља, као и недавно пензијом коју му је одредила београдска влада.