Историје
Законици
Светородна лоза Петровић Његош
Књижевност
Просвјета
Факсимили старих књига
Бока Которска
Историјска читанка
Родољубље
Студије и чланци
Видео и аудио
Верзија сајта на енглеском језику
Чланци на француском
Ново на сајту
Препоручене везе
Ко препоручује или цитира Njegos.org
Српска ћирилица на Интернету
Српски форум Црне Горе
Хуманитарни кутак

Табла на згради перојске црквене општине


Зграда перојске црквене општине


Перојска православна црква Светог Спиридона


Стара перојска Српска народна школа


Стара перојска грчка црква (chiesa graeca)

Перој и Светосавска академија у Пули - фоторепортажа

У оквиру посљедње [икад] делегације СР Југославије која је била у посјети Хрватској нашао се и уредник сајта Александар Раковић који је направио више одличних фотографија па смо нашли за сходно да фоторепортажу и кратку причу са овог пута приредимо на сајту Njegos.org.

1. фебруар 2003. - Након што је делегација Савезног секретаријата за вјере у којој су били савезни секретар проф. др Богољуб Шијаковић, шеф кабинета Драган Чуровић и савјетник Александар Раковић, обишла Митрополију загребачко-љубљанску Српске православне цркве, настављен је пут ка старој црногорској колонији, селу Перој, које се налази недалеко од Пуле. Госте је дочекао парох пулски и перојски игуман Данило Љуботина и упознао их са перојским старим селом кога су 1657. населили Црногорци. Старо село, од цркве Светог Спиридона до старе грчке цркве, је невелико и може се препјешачити за 5 минута. Зграда некадашње перојске Српске народне школе данас је преуређена у обданиште. Иако тако мало, село заиста снажно зрачи древношћу.

Истарско народно казалиште у Пули било је премало да прими све посјетиоце Светосавске академије коју је организовала Српска православна црквена општина пулска и перојска. Академији су присуствовали генерални конзул СР Југославије у Ријеци Вукић Булатовић и његови сарадници, представници жупанијске и локалне власти, представници римокатоличке цркве и представници истарских етничких заједница. Пред препуном салом обред резања славског колача вршили су игуман Данило Љуботина и српско свештенство из Истре, Горског Котара, Карловца и Бањалуке. О Светом Сави је бесједио секретар за вјере СР Југославије Богољуб Шијаковић, духовну музику изводио је мјешовити хор Српског пјевачког друштва Јединство из Бањалуке, поезију и прозу глумци бањалучког Народног позоришта, а родољубиве стихове рецитовала су српска дјеца из Пуле.

Након Светосавске академије Српска православна црквена општина пулска и перојска уприличила је вечеру за госте из СР Југославије и Републике Српске и локалну српску заједницу.

2. фебруар 2003. - Делегацију Савезног секретаријата за вјере примио је у Ријеци генерални конзул СР Југославије Вукић Булатовић, а затим су уприличени сусрети са представницима Српског националног вијећа, Српског културног друштва Просвјета и Заједнице Срба у Ријеци. Потом је делегација присуствовала литургији у ријечкој православној цркви Светог Николе и сусрела се са представницима Црквене општине Ријека. Посјета делегације Ријеци и Истри завршена је обиласком Опатије.

У исто вријеме у Перојској цркви Светог Спиридона служена је Света литургија. Служио је игуман Данило Љуботина уз саслужење бањалучког свештенства, док је Мокрањчеву литургију изводио мјешовити хор Српског пјевачког друштва Јединство из Бањалуке. По ријечима игумана Љуботине, тог јутра је перојска црква подсјећала на београдски Саборни храм.


Парох пулски и перојски Данило Љуботина

Куће Љуботина у Пероју


Кућа Брајића у Пероју


Перојско православно гробље


Перојска централна пјаца


Програм Светосавке академије у Пули


Светосавскa академијa у пулском Истарском народном казалишту