Историје
Законици
Светородна лоза Петровић Његош
Књижевност
Просвјета
Факсимили старих књига
Бока Которска
Историјска читанка
Родољубље
Студије и чланци
Видео и аудио
Верзија сајта на енглеском језику
Чланци на француском
Ново на сајту
Препоручене везе
Ко препоручује или цитира Njegos.org
Српска ћирилица на Интернету
Српски форум Црне Горе
Хуманитарни кутак
ВЛАДАРСКА КУЋА ПЕТРОВИЋ-ЊЕГОШ
НИКОЛА I, ЊЕГОВА ДЈЕЦА, ЗЕТОВИ И УНУЧАД

Штампано издање ове публикације приредио је на Цетињу 1910. Одбор за прославу 50-годишњице владања Њ. Кр. Височанства Књаза Николе I. Електронско издање ове књиге приредио је Александар Раковић на сајту Српска земља Црна Гора, 26. октобра 2002. Испод текстуалног дијела налази се галерија фотографија.

Династија Петровић-Његош

Што утече испод сабље турске,
Што на вјеру праву не похули,
Што се не хће у ланце везати,
То се збјежа у ове планине,
Да гинемо и крв проливамо,
Да јуначки аманет чувамо, -
Дивно име и свету слободу! -
                                    П. П. Њ.

Као што су скоро све угледније породице црногорске током времена досељене у Црну Гору из другијех српскијех земаља, тако је досељена и породица Петровића Његоша, и то, према предању које се у тој породици чува, из Босне, из мјеста Зјенице. То се њихово досељење односи добу владавине Ивана Црнојевића (1471-1490.). По досељењу они се настанише на Његушима у Катунској нахији.

О поријеклу и животу ове породице прије њихова досељења у Црну Гору ми врло мало што знамо, осим што нам предање казује, да су за неко кратко вријеме прије досељења боравили у Требињу, а затијем у Његошу планини, у мјесту Церовици. Ипак, судећи по једном потпису владике Данила, гдје се он назива "Војводић српске земље", можемо с правом закључивати, да је то била једна од старих угледнијих властелинских српских породица, која је, као и многе друге, због прилика које настадоше у Босни, пошто је Турци заузеше, напустила своје старо сједиште.

Три до четири нараштаја прошла су, може бити, док се је у тој породици родио Петар, по којему се и назваше Петровићи.

Унук овога Петра, а отац владике Данила, Шћепан, био је кнез Његушки, а осим тога често је изашиљан био по народним пословима код Патријарха у Пећ и тако је народне ствари заступао, да је због тога, као и због своје правичности и одлучности стекао велик глас и поштовање у народу.

Шћепан је, поред друге дјеце, имао сина Николу (доцније владику Данила), који се је као младић васпитавао и учио у цетињском манастиру, али пошто Сулејман-паша скадарски разруши овај манастир, 1692. године, Никола се опет поврати кући својих родитеља.

Крај XVII. вијека био је у опште најкритичнији тренутак у историји Црне Горе. С потоњијем каменом манастира Ивана Црнојевића порушен је и потоњи основ оне Црне Горе, коју Црнојевићи засновали бјеху. Изгледало је, да ће слобода црногорска за навијек да угасне, али добри геније Црне Горе показао је Црногорцима пут, којим треба да иду к спасењу. Крајем године 1696. Црногорци се скупе на сабор, да бирају себи Господара и владику, и Провиђење је хтјело, те је њихов избор пао на Николу (Данила) Петровића Његоша.

Тај избор био је сретан и Богом благословен.

Та породица, која се је одликовала најљепшим људским врлинама: бистрином ума, силом вазда к добру упућене воље, личном храброшћу, мудрошћу и вјештином војничком, живом свијешћу о народним потребама и идеалима, бистрим погледом на вријеме у којему живе, радњом која ствара и иде даље од онога што затече; породица задахнута силним патриотизмом и обдарена најљепшим даром поезије и најдивнијим цртама тјелесне љепоте, - та породица дала је Црној Гори до данас седам владалаца, којима она дугује благодарност за све што има.

Пет од овијех владалаца били су у исто доба и црквени поглавари - митрополити, али не треба отуда закључивати, да су Господари из дома Петровића Његоша били Господари зато, што су у исто доба били и митрополити. Они су бивали владаоци прије, него што су узимали на себе то високо црквено достојанство, у којем је била сједињена власт црквеног и државног поглавара. Тако н. пр. владика Данило био је три године од народа изабрани Господар, па је тек послије тога времена примио митрополитско достојанство. Између 1830. и 1833. владика Раде називао се је: "Божјом милошћу, ја ђакон Петар II. Петровић-Његош, Господар Црногорски", па је тек доцније постао митрополит. Осим тога, они се нијесу ни носили, изузевши св. Петра Цетињског, као црквени поглавари, већ су носили народно руво и оружје. Па и св. Петар у доба рата носио је народне хаљине и оружје.

По хронолошком реду они су слиједили овако:

МИТРОПОЛИТ (владика) ДАНИЛО, родио се на Његушима. Владао је од 1697-1735. Посветио га је српски патријарх Арсеније III. Чарнојевић. 1701. ударио је при Орловом Кршу на Цетињу основ данашњем цетињском манастиру. У Зети, у селу Српској, приликом освећења цркве, ухвате га Турци и осуде на смрт, али га Црногорци откупе за 3000 дуката. На Царевом Лазу 1712. потукао је велику турску војску, којом је приликом и сам допао рана. Тако утврди земљу с поља, пошто ју је предходно изнутра оснажио, истријебивши из ње потурчењаке, преко којих су се у Црну Гору почели увлачити страни елементи. Ћуприлић паша навали на Црну Гору 1714. са многобројном војском, и попали је до Цетиња, откуда се врати, немогавши је покорити. Владика Данило крену се у Русију за помоћ и утврди са руским царем Петром Великим везе покровитељства и братства, у чему су га шљедовали сви доцнији Господари Црне Горе. Ушљед добрих односа са Млетачком Републиком добио је духовно покровитељство над Боком, која је тада била под млетачком влашћу. Одржавање реда у земљи повјерио је неколицини главара.

МИТРОПОЛИТ САВA (1735-1782.). Завладичио га је српски патријарх из Пећи. - 1736. помагао је Русију и Аустрију у њиховом рату са Турском. Путовао је у Русију. Царица Јелисавета издала му је грамату, којом хвали Црногорце и признаје њихово јунаштво и заслуге за Русију у њеној борби за ослобођење Хришћана на истоку. По повратку из Русије послао је у Пећ свога синовца:

МИТРОПОЛИТА ВАСИЛИЈА, којега је завладичио пећски патријарх и дао му назив: "Митрополит црногорски, скендеријски и приморски и егзарх св. пријестола словеносрпске патријаршије у Пећи." Једном приликом, кад је у Пећи био сабор српских архијереја, добио је од пећског патријарха писмени позив, у којем га патријарх назива: "Митрополитом од принципата Црне Горе". Митрополити Сава и Василије заједно су владали од 1750-1766., које године Василије умре у Петрограду, гдје је и сахрањен.

МИТРОПОЛИТ ПЕТАР I. (Свети Петар Цетињски), владао је од 1782-1830. Завладичио се у Карловцима 1784., одакле је пошао у Русију. При повратку из Петрограда у домовину, изговорио је знамените ријечи: "ко је противу Русије, тај је и противу свијех Словена" - што су узели за основицу своје политике сви доцнији Господари црногорски. 1787. помагао је Русију и Аустрију у рату са Турском, који није био повољан ни за савезнике, ни за Црну Гору. Два пут је јуначки сузбио турску војску под Махмут-Пашом. Послије другог напада, у којему је погинуо сам Махмут-Паша, Брда су за вазда сједињена са Црном Гором. Јакога је удјела имао са својим Црногорцима и Бокељима у ратним догађајима, који су били судбоносни за Боку и Дубровник. Црногорци су се и Бокељи тада борили заједно са Русима противу Француза. Под његовом владавином присаједињена је Црној Гори Морача, а Бока, која је два пут долазила под његову власт, предана је Аустрији 1814. Обдржавао је сталне везе са Карађорђем за вријеме првог устанка и с њим је склопио савез за ослобођење потлаченог Српства, те је у ту сврху водио знатне борбе са Турцима. Под митрополитом Петром Црна Гора добила је први писани закон 1798., који је проширила Народна Скупштина на Цетињу 1803. Њиме је установљен суд, који се звао "кулук".

Што је Немањићима Св. Сава, то је Петровићима Св. Петар, који је био неустрашиви народни вођа и учитељ, благе природе, а силна ауторитета, којем се покоравао и најопорији горштак. Због његовога богоугодног живота народ га је прозвао, још за живота, светим.

Представио се на Цетињу 18. октобра 1830.

МИТРОПОЛИТ ПЕТАР II. (Владика Раде, синовац Петра I.). Васпитач му је био чувени српски пјесник Симо Милутиновић-Сарајлија. Посвећен је за архијереја у Петрограду 1833 , пошто је већ три године као ђакон био Господар Црне Горе. Установио је Сенат. као највишу судску власт, у којем су била заступљена сва племена. Завео је тјелесну гарду (перјанике). Под њим се почео наплаћивати порез. Отворио је прву штампарију послије чувене ободске штампарије (1493. за вријеме владе Ивана Црнојевића). Веће је сукобе имао са Турском због Подгорице, Дробњака и Грахова, гдје је погинуло десет његових рођака Петровића. С Аустријом је уредио пограничне спорове. Он је један од првих српских пјесника. У своме најбољем пјесничком дјелу "Горском Вијенцу", који је преведен на више европских језика, опјевао је истребљење потурчењака из Црне Горе под својим претком владиком Данилом. Умро је 1851. Сахрањен је по својој жељи у црквици на врху Ловћена изнад Цетиња,

КЊАЗ ДАНИЛО I. По жељи народној и пристанку цара руског Николе I. прогласио се у Петрограду за Књаза, и тијем је коначно у Црној Гори свјетовна власт отцијепљена од духовне. Турска се побојала да ће тијем сувише порасти Црној Гори углед, те посла на њу 1852. велику војску под Омер-Пашом. Брат Књаза Данила, Велики Војвода Мирко, отац данашњега Господара Црне Горе, предводио је борбу. Пошто се није могао одржати, склонио се у Острошки Манастир, гдје је са 30 Црногораца девет дана одољевао огромној непријатељској сили, док му није стигла помоћ од Књаза Данила. Дани одбране у Острошкоме Манастиру сачињавају једну од највеличанственијих црногорских ратних епопеја. Борба се завршила 1853. г. када је Турска на интервенцију Великих Сила признала ново стање у Црној Гори. 1858. Турска опет посла велику војску, коју у славној битци на Граховцу на Спасов-дан Црногорци потпуно потукоше под вођством Великог Војводе Мирка. По тада је једна међународна комисија регулисала границе између Црне Горе и Турске.

Књаз Данило био је у управи одважан, племенске је свађе и освете искоријенио и ауторитет државне власти високо уздигао. Био је гвоздене воље, јака карактера, неустрашив у остваривању народних идеала и државне мисли. Његово силно родољубље и сјајни ум, потпомаган у извођењу државних задатака несавладљивом личном храброшћу, положили су темељ новој Црној Гори и пред свијетом је у угледу подигли на степен заточника балканске слободе. У напону снаге свршио је трагичном смрћу од атентата, који је, као пошљедица политичких мотива, на њега извршен у Котору 1. августа 1860. На упражњени пријесто послије њега дошао је његов синовац:

КЊАЗ НИКОЛА I. који се васпитавао у Паризу, примивши владу у 19. години живота. Првих година управљао је уз помоћ и сарадњу свога оца, Великог Војводе Мирка. 1862. повео је због ослобођења Херцеговине први рат са Турском. Рат је био тежак за Црну Гору, али се свршио часним миром. 1868. млади Књаз Никола путовао је први пут у Русију, и том приликом је са царем Александром II. још више развио везе, које су са Русијом били утврдили његови преци. По повратку с пута отпочео је живи рад на преуређењу државе. Уредио је војску, која му је била прва брига; отворио је по земљи судове и школе. 1876. у заједници са Србијом, са којом је Књаз Никола још под владом Књаза Михаила склопио савез, Црна Гора је објавила Турској рат за уједињење и ослобођење српскога народа. Црногорско се оружје прославило у побједама на Вучјем-Долу, Фундини и Никшићу, па пошто је и Русија ушла у рат, Црна Гора заузе Билећ, Бар, Улцињ и Подгорицу. Глас о побједама црногорским би разнесен широм свијета. Пјесници их опјеваше, а Црногорци дадоше Књазу Николи назив: "Цар Јунака". Црна Гора је изашла из рата проширена и добила излаз на море. Тада су јој признале независност и оне Велике Силе, које јој то до тада формално не признаваху.

По рату настало је дуго доба мира, које је Књаз Никола умио искористити, да своју Црну Гору и мудром управом и мирним радом уздигне на степен, на који су је подигле храбре мишице њених синова у славним ратним побједама. Радио је у свијема правцима културнога развића. Подизао је школе, градио путеве, отварао нове вароши, издавао корисне законе, сређивао државну управу завођењем министарстава и подстицао привредни и трговински полет и општу радиност. Али највећа му је брига била војска, коју је, помоћу братске Русије, подигао наоружањем и обуком на висину савремених задатака и потреба и од ње учинио праву народну узданицу. Својим везама сродства са страним дворовима прибавио је Црној Гори још веће поштовање и појачао у великој мјери њен углед. Тешки и дуготрајни рад на народном и државном добру олакшале су му јака воља и жица поезије, која га је учинила популарним српским пјесником. Књаз Никола је творац модерне Црне Горе, која је дјело његове управе и заједничких трудова његових и његовога храброг народа, којем је посветио сав свој живот. Руковођен идејом општега напретка, дао је земљи из слободне воље 6. децембра 1905. Устав, кад му га нико од његових поданика није тражио.

Благодарећи аукторитету Књаза Николе, Црногорско је море, приликом пошљедње јевропске кризе због анексије Босне и Херцеговине, ослобођено ограничења наметнутих Берлинским Конгресом, што је не мала добит за културни и привредни развој Црне Горе.

Унаприједивши Црну Гору у свијема правцима цивилизаторскога рада, Књаз Никола дочекао је, да ове године може заједно са својим народом, пун поноса и поуздања за будућност, бацити поглед на плодове свога педесетогодишњег владања и дјелања.

У свијема својим напорима за опште добро, за све вријеме владавине, имао је помагача, савјетника, сапатника и анђела хранитеља у сапутници свога живота КЊАГИЊИ МИЛЕНИ, жени и владарци ријетких врлина, која га је обдарила прекрасним породом. Књагињу Милену због њене доброте и због племенитости њенога срца народ црногорски прозвао је "народном мајком".сл. 1


сл. 2


сл. 3


сл. 4


сл. 5


сл. 6


сл. 7


сл. 8


сл. 9


сл. 10


сл. 11


сл. 12


сл. 13


сл. 14


сл. 15


сл. 16


сл. 17


сл. 18


сл. 19


сл. 20


сл. 21


сл. 22


сл. 23


сл. 24


сл. 25


сл. 26


сл. 27


сл. 28


сл. 29


сл. 30


сл. 31


сл. 32


сл. 33


сл. 34

  сл. 1 - Митрополит ДАНИЛО, Господар Црне Горе (1697-1735)
  сл. 2 - Митрополит САВА, Господар Црне Горе (1735-1782)
  сл. 3 - Митрополит ВАСИЛИЈЕ, Господар Црне Горе (1750-1766)
  сл. 4 - Митрополит ПЕТАР I СВЕТИ, Господар Црне Горе (1782-1830)
  сл. 5 - Митрополит ПЕТАР II, Господар Црне Горе (1830-1851)
  сл. 6 - ДАНИЛО I, Књаз и Господар Црне Горе (1851-1860)
  сл. 7 - ДАРИНКА, Књагиња црногорска († 1892)
  сл. 8 - ОЛГА ДАНИЛОВА, Књагињица црногорска († 1896)
  сл. 9 - Велика војвоткиња СТАНЕ († 1895) и Велики војвода МИРКО († 1867)
  сл. 10 - Његово Краљевско Височанство НИКОЛА I, Књаз и Господар Црне Горе
  сл. 11 - Њено Краљевско Височанство МИЛЕНА, Књагиња црногорска
  сл. 12 - Његово Краљевско Височанство КЊАЗ ДАНИЛО, Нашљедник пријестола црногорског
  сл. 13 - Њено Краљевско Височанство КЊАГИЊА МИЛИЦА, Престолонашљедниковица
  сл. 14 - Његово Височанство КЊАЗ МИРКО, Велики војвода Граховца и Зете
  сл. 15 - Њено Височанство Књагиња НАТАЛИЈА
  сл. 16 - Њихове Свјетлости Књаз МИХАИЛ и Књаз ПАВЛЕ, Велики војвода Рашки
  сл. 17 - Њихове Свјетлости Књаз СТАНИСЛАВ († 1907) и Књаз СТЕВАН († 1908)
  сл. 18 - Његово Височанство КЊАЗ ПЕТАР, Велики војвода Захумски
  сл. 19 - Њихова Височанства Књагињице црногорске КСЕНИЈА и ВЈЕРА
  сл. 20 - Њено Височанство МАРИЈА, Књагињица црногорска († 1885)
  сл. 21 - Његово Величанство ПЕТАР I, Краљ Србије
  сл. 22 - Њено Височанство ЗОРКА, Књагиња Карађорђевић († 1890)
  сл. 23 - Њихова Краљевска Височанства Књаз АЛЕКСАНДАР, Нашљедник пријестола Србије, Књаз ЂОРЂЕ КАРАЂОРЂЕВИЋ и Књагињица ЈЕЛЕНА КАРАЂОРЂЕВИЋ
  сл. 24 - Његово Императорско Височанство ПЕТАР НИКОЛАЈЕВИЧ, Велики књаз Русије
  сл. 25 - Њено Императорско Височанство МИЛИЦА НИКОЛАЈЕВНА, Велика књагиња руска
  сл. 26 - Њихова Императорска Височанства Књагињица МАРИНА, Књагињица НАДЕЖДА и Књаз РОМАН
  сл. 27 - Његово Величанство ВИКТОР ЕМАНУЕЛ III, Краљ Италије
  сл. 28 - Њено Величанство ЈЕЛЕНА НИКОЛАЈЕВНА, Краљица Италије
  сл. 29 - Њихова Краљевска Височанства Књагињица ЈОЛАНДА, Књагињица ЈОВАНА, Књагињица МАФАЛДА и Књаз УМБЕРТО ОД ПЈЕМОНТА, Нашљедник пријестола Италије
  сл. 30 - Његово Височанство Књаз ФРАНЦ ЈОСИФ БАТЕНБЕРГ
  сл. 31 - Њено Височанство АНА НИКОЛАЈЕВНА, Књагиња Батенберг
  сл. 32 - Његово Императорско Височанство НИКОЛАЈ НИКОЛАЈЕВИЧ, Велики књаз руски
  сл. 33 - Њено Императорско Височанство АНАСТАСИЈА НИКОЛАЈЕВНА, Велика књагиња руска
  сл. 34 - Њихова Императорска Височанства ЈЕЛЕНА ГЕОРГИЈЕВНА, Књагињица Романовска, Херцогиња Лајхтенбершка и СЕРГИЈЕ, Књаз Романовски, Херцог Лајхтенбершки